Astrid arrangerer kjoleauksjon for Inger og Jon Jon”Fikk en idé”, fortalte Astrid Overaa til sine nesten 4.000 venner på Facebook lørdag. Hun vil arrangere en kjoleauksjon til inntekt for Inger Harrington og John John Bruseth. Reaksjonene kom umiddelbart. Nå blir det. 

Kjoler har alltid vært viktig for Astrid Overaa, som til og med har en egen fargerik kreasjon på "samvittigheten". Nå inviterer hun til kjoleauksjon og salg på Teaterfabrikken 11.desember. Selv skal hun sortere ut i egen garderobe. Kanskje finner noen av hennes egne kjoler veien dit?

-Jeg la ut meldinga lørdag, og fortalte samtidig at de som ønsket å donere kjoler kunne komme på Teaterfabrikken på hverdager mellom klokka 11.00 og 16.00. Og bare i dag fikk vi inn 20 flotte kjoler, forteller Astrid Overaa entusiastisk.

-Ideen er ikke min, men jeg ble veldig inspirert av et arrangement i regi av prosjektet ”Håpets katedral”, nemlig å lage en kjoleauksjon, og da til inntekt for de to vi har her i byen som på eget initiativ har reist ut og gjort mye for andre mennesker, sier Astrid, og sikter altså til Inger Harringtons arbeid blant gatebarn i Brasil, og bysbarnet, trubaduren og bypatrioten John John Bruseth som driver et arbeid på øygruppa Zanzibar i Afrika.

Astrid har tidligere vært på besøk hos Inger i Brasil og har nå nylig returnert fra Afrika der hun har sett arbeidet John John driver blant befolkningen på øygruppen.

-Inger sitt arbeid i Brasil siden 1988 kjenner nok de fleste her i byen godt til. Et arbeid som har gitt mange barn en ny mulighet i livet.

(Fortsetter under).

Bysbarna Inger Berit Harrington og John John Bruseth har begge, på eget initiativ, reist ut i verden for å gjøre noe for andre mennesker. Onsdag 11.desember blir arbeidet deres i fokus når det blir kjoleauksjon på Teaterfabrikken i Moloveien.

-John John sitt arbeid er ferskere og kanskje litt mindre kjent. Men han gjør en fantastisk jobb der hele poenget er at kvinner på Zanzibar skal kunne tjene sine egne penger til seg og familien. Gi barna skolegang, mat og en god oppvekst.

Og i dette er høner og egg en viktig del, forteller Astrid.

-Det har seg slik at eggene på Zanzibar er rene bakteriebombene, i tillegg har de hvit plomme. Det ser faktisk motbydelig ut.

Det førte til at hotellene, etter klager fra vestlige turister sluttet å kjøpe lokale egg og startet med import. Det gikk ut over de lokale produsentene.

Nå sørger John John for at lokale kvinner kan drive hønsefarmer lokalt, og det med fòr som gjør at eggeplommene blir gule, og hotellene er blant kundene. Helt fantastisk, sier Astrid, og er skikkelig gira på å holde kjoleauksjon for de to.

-Og den blir holdt på Teaterfabrikken?

-Ja, 11.desember går vi i gang med kjoleauksjonen. Det vil si salg og auksjon. Vi deler kjolene inn i prisklasser og auksjonerer ut en del av dem. Resten henger vi til salg.

Dette er en onsdag, og er normalt øldagen vår på Teaterfabrikken. Nå blir det øl, vin og kakao.

-Og kjoler?

-Ja, og kjoler, kanskje litt sang og underholdning også. Det skal i alle fall bli kjekt.

-Du skriver at du gjerne vil ha historier bak kjolene?

Ja, mange kjoler har nok en historie som kan fortelles til andre. Da vil vi plukke ut de gode historiene og ta det fra scena.

(Fortsetter under).

-Her skal det skje. Astrid Overaa ber alle som har en kjole eller flere å donere til to gode formål om å komme innom Teaterfabrikken mellom klokka 11.00 og 16.00 på hverdager framover.

-Hva kan disse historiene inneholde?

-Nært sagt det meste. At bestemor brukte den, at noen giftet seg i den, eller andre finurligheter kjolen har vært med på. En utrolig historie? Noe morsomt?

Kanskje den har krympa i skapet? Eller det motsatte?

Det aller viktigste er at kjolene bytter eiere, for gjenbruk er jo bra, og ikke minst at Inger og John John får inntekter til prosjektene sine.

-Men hvordan går en fram om en har en kjole en vil donere?

-Da kan den leveres på Teaterfabrikken på hverdager mellom kl.11.00 og 16.00.

Og vi tar mot alt fra storslåtte ballkjoler, korte, lange side og smale, til de med eller uten stæsj og pynt. Det er ordentlige kjoler vi vil ha, ikke kostymer. Og husk lappen med kjolens historie om den har det, sier Astrid.

Inger Harrington er kommet til landet. Denne gangen blir hun igjen for å feire sin første jul i hjembyen på mange år.

Og det er hos Astrid i Drevika hun bor når hun er i Ålesund.

Hun visste ikke noe om ideen til Astrid før hun kom.

-Nei, jeg ante ingenting. Men det er jo en kjempefin idé, sier Inger, som selv er en begrenset kjolebruker.

-Jeg bruker jo normalt ikke kjoler, men hadde faktisk med meg en i bagasjen. Den har jeg nå donert, forteller Inger.

I dagene før jul blir hun å finne på Amfi Moa på sin vante plass.

-Det er jo bra timing at både Inger og John John er i landet når auksjonen foregår 11.desember. Dermed blir begge med på arrangementet 11.desember, så dette blir moro, sier Astrid. Selv skal hun nå i gang med å sortere ut fra egen garderobe for å donere til aksjonen.