107 cruisedager og høy aktivitetCruisesesongen er fordelt utover nesten hele året. Nå har Ålesund by besøk av turistskipene ti av tolv måneder. -Det er en helt målrettet satsning fra vår side, forteller Synnøve Johnsen ved Ålesundsregionens Havnevesen som fikk Bypatrioten på besøk for å snakke om cruiseåret og livet på kaia 2018. 

Synnøve Johnsen ved Ålesundsregionens Havnevesen ser frem til et år med mye aktivitet.

Det er noe helt unikt når skipene fra hele verden kommer til kai. Midt i Ålesund sentrum. Ut kommer alle turistene som vil se og lære mer om oss. Vi er uten tvil en attraktiv destinasjon. 
 
-I fjor hadde vi 85 cruisedager. I år er dette tallet 107, men anløpene er enda bedre fordelt utover hele året. Det å strekke sesongen har vært viktig for oss og er en helt målrettet satsning fra vår side, forteller Synnøve Johnsen ved Ålesundsregionens Havnevesen.

Miljøkrav
 
Vi prater litt om de store diskusjonene som går, om en bransje under stort press. 
 
-Der skjer store ting på verdensbasis nå. Miljøkravene er strenge og svovelutslippene må ned. Det er en diskusjon med mange aspekter. Å utvikle dette videre krever at vi gjør mye på flere steder samtidig. Vi som destinasjon må gjøre vårt på same tid som rederiene må snu seg for å møte kravene som er satt internasjonalt. Ingen gjør god butikk på å være miljøversting så her vil vi nok se store forbedringer fremover. Det at vi er så heldige å være en attraktiv destinasjon betyr store ringvirkninger økonomisk. Ikke bare for attraksjonene og butikkene i bysentrum, men også for en rekke lokale bedrifter som leverer varer og tjenester til skipene, forteller hun. 

En hektisk dag på kaia i Ålesund i 2017

Cruiseåret 2018
 
De første skipene har allerede klappet til kai. Allerede 1. nyttårsdag var de her, men det er først nå det begynner, og her er mye å se frem til på havna i år. 
 
-I slutten av februar samler vi næringer og aktører til møte og kick-off i samarbeid med Destinasjon Ålesund og Sunnmøre og i det vi bikker mars reiser vi til Fort Lauderdale for å selge oss inn til hele verden. Den konferansen og messen er viktig for oss. I år skal vi gjøre en enda bedre innsats for å fronte lokale opplevelser. I samarbeid med Innovasjon Norge og Cruise Norway så vi har vi invitert med oss Klippfiskakademiet som skal servere mat og fortelle om det de gjør.  Vi tror at unike opplevelser blir viktig å fronte fremover, sier hun. 

(Fortsetter under)

Klippfiskakademiet i Ålesund er med til Fort Lauderdale for å promotere lokalmat og opplevelser.

Ålesund by skifter fasade når de store skipene legger til midt i sentrum.

Vi ruller gjennom årskalenderen og ser med en gang at her er en dato som skiller seg ut. 
 
--Først er det 8.juni. Da får vi besøk av hele fire skip som er dagen med flest passasjerer. 18.juli er det fem skip i havna, men med litt færre passasjerer, forteller hun om det som blir to store cruisedager i sentrum.

-Vi prøvde dette i fjor og det gikk helt fint, men vi skal være godt forberedt, sier hun og Bypatrioten gleder seg. Gleder seg til dager da det er ekstra gøy å være turist i egen by. Det er på dager som dette man bare skal sette seg på en benk på kaia og bare se og lytte. 
 
-Om en ser til Haugesund så er handelsstanden virkelig forberedt til dager som dette. Ser de at det er spanske skip, så henter de inn for eksempel spansktalende ekstrahjelper, sier hun og legger til at hun tror der er mye å hente for de som kanskje tenker litt ut av den vante boksen. 

Synnøve viser frem de gamle havneprotokollene.

Jubileum med familiedag
 
En annen merkedag i år er 27. mai. Da markerer Ålesund Havn 190 år, og det skal ikke forbigå i stillhet. 
 
-Da inviterer vi hele byen til familiedag på Flatholmen. Vi jobber med programmet og det er ikke lenge til vi kan fortelle om alt som skal skje denne dagen, sier hun og viser oss gamle protokoller. Ført i pennen av de som en gang jobbet her. Nydelig håndskrift, viktige detaljer og observasjoner.  Her er mye spennende historie. Om en hel by som vokser fram og der livet på kaia spiller en svært sentral rolle. 

Sirlig håndskrift forteller om livet på kaia