Ønsker at bokbåten Epos får fortsetteI dag besøkte Alnes barneskule bokbåten Epos. Det kan bli den siste gangen. Det synes de ikke noe om.

Siden 1959 har Vestlandet hatt bokbåttjeneste og fra midt på sekstitallet i Møre og Romsdal, men nå ser det skummelt ut for bokbåten Epos. 

Det synes ikke barna på Alnes skule noe om, det gjør heller ikke bibliotekar ved Giske folkebibliotek, Hilde Merete Gjessing, og over 700 andre mennesker med dem. 

– Det er grusomt, for det er et superviktig tilbud. Nå er det veldig uklart hva som skjer, men vi ser på underskriftskampanjen på opprop.net at det er veldig mange som ønsker videre drift av bokbåten, forklarer Gjessing. Hun er også administrator i en gruppe på Facebook som heter "Ja til bokbåt i Møre og Romsdal". 

Hun har også sammen med bibliotekene i Ørsta, Vanylven, Ålesund, Averøy, Tingvoll og Volda sendt et åpent brev til fylkesbiblioteksjef og fylkeskultursjef og stilt spørsmål med hva som er neste steg.

(Fortsetter under...)

Solen skinner på Alnes og glade barn har tatt turen innom båten. Der holder forfatter Marius Horn Molaug foredrag om bokserien sin "Verdens verste...", til stor beundring og mye latter fra både barn og voksne.

– Jeg har hatt ei helt fantastisk uke her på bokbåten. Det har vært godt vær og entusiastiske barn om bord. Jeg håper ikke de må slutte med tilbudet, sier forfatteren.

Barna er enig med han. De er veldig glad for at de har tilbudet og  for at de slipper å reise så langt hver gang for å komme seg på et bibliotek. Det er ikke bare enkelt for de minste barna på skolen å reise så mye, når de kan få båten på kaia like nedenfor skolen.

(Fortsetter under...)

– Det er veldig gøy å være på bokbåten. Det er veldig dumt om den blir borte. Det er koselig å ha den og vi har hatt tilbudet siden vi gikk i barnehagen. Så vi vil veldig gjerne at den skal fortsette å komme hit og så kan vi komme på besøk når den er her to ganger i året. Her får vi låne bøker og vi får se forestillinger, sier Johan Rørvik, Isak Austnes, Tobias Støbakk Valkvæ, Alma Opsal Godø og Julia Vang Molvik.

Lærerne ser også stor glede i bokbåten og mener at dagene da båten kommer er noe helt for seg selv. Både de og barna for god utbytte av det og de ser gleden barna får av bokbåten Epos.

(Fortsetter under...)

– Det er helt fantastisk de dagene bokbåten kommer til oss. Det er så stilig å se den legger til kai, fra møterommet på skolen. Det er stor stas. Og så ser vi at det er stor stas for barna å komme på besøk hit. Vi vil ikke miste de to kjekke skoledagene som vi får av å ha bokbåten Epos, sier Ruben Austnes som er lærer i 1.klasse og Severin som er lærer i 3.klasse ved Alnes skule.

– I det vi kommer hit, så ser vi at barna springer fra hylle til hylle og har stor leseglede. Det vekker stor interesse hos barna, samtidig som vi ikke må reise med buss for å komme oss på biblioteket. Vi har noen hyller med bøker på skolen, men det føles ikke likt som på et skikkelig bibliotek, forklarer de.