Åpner "Skomaker´n"Hun har tatt seg god tid. Fra hun fant det hun mener er det helt perfekte lokalet i Kirkegata. Onsdag 30. mai åpner hun dørene til «Skomaker´n» som i tillegg til å reparere sko og slipe nøkler også vil ha en herlig liten kafédel.

Ida Edwards (28) gleder seg til å endelig kunne åpne "Skomakeren" i Ålesund sentrum

-Jeg er så spent. Det er nesten sånn at jeg ikke tror det er sant. Tenk å være så heldig å få åpne dørene i et lokale som dette da. Ida Edwards (28) vasker og setter på plass. Det er bare få dager til hun er i gang. På ordentlig. Dørene står åpne mens hun holder på og flere forbispaserende titter spent innom.

Mange har kanskje registrert at dette er den samme unge damen som for ei stund siden var å finne i skomakerbutikken i Keiser Willhelmsgate. Grunnen til at hun måtte gi seg der var av den naturlige sorten.

-Jeg ble gravid og det var ikke sånn at noen kunne ta over. Nå er han blitt 2,5 år og jeg er klar til å starte dette eventyret med han på laget, forteller Ida om den lille gutten som allerede er vant til å være på oppdagelsesferd lokalene.

(Fortsetter under)

Skomakeren i Ålesund låner villig vekk veggplass til lokale kunstnere som ønsker å stille ut. I dag henger deg malerier signert tusenkunstner "Q-Jon".

Dette er drømmen

Før hun fant interesse for skomakerfaget for seks år siden, var det ikke mye som fristet.

-Jeg hadde noen småjobber her og der, og jobbet egentlig bare for å jobbe. Nå vet jeg at dette er det jeg skal drive med. Håpet er å finne tid til å ta fagbrevet, forteller Ida.

Hun er datter til musiker Gil Edwards som nok må ta mye av skylden for at dette ble hennes bane.

-Det er egentlig litt av ei historie. Pappa skulle bare hente mamma sine sko som var inne til reparasjon hos skomaker Adam i sentrum.  Da han kom tilbake fra sitt ærend, sa han noe som: jeg tror jeg har kjøpt en skomaker, sier hun og ler. Der og da var gnisten tent og opplæringen satte i gang. I dag driver far skomaker i Spjelkavika.

-Jeg må være her. Jeg er så glad i sentrum. Dessuten trenger jo man en skomaker her, sier hun og lyser opp når Bypatrioten setter to streker under den!

(Fortsetter under)

Deilige hjemmebakte coocies. Hos "Skomakeren" vil du også finne innslag av vegansk mat og supper. -Målet er å ha noe for alle. Ikke mye, men litt å bite i, sier Ida.

Det handler om å ta vare på

Solen lyser opp vinduene og døren står på vidt gap. Hun serverer iskald iste og en nystekt cookie. Vi prater om løst og fast. Mye om det å ta vare på ting.

-Det er heldigvis i vinden. Folk har blitt mye flinkere til å både reparere og gjøre gammelt til nytt. Det er så kjekt å høre historiene om de som har vært på loftet og funnet bestemor sine støvletter. Vi kan jo ikke fortsette som vi har gjort med så mye bruk og kast.  Alt kan repareres, sier hun og oppfordrer til å kjøpe kvalitet.

-Jeg har hatt kunder som har reparert sine sko både to og tre ganger og de fremstår som nye. Det er jo det som er meningen. Gode sko er skapt for å vare, sier hun og forteller at hun både pusser, flikker og setter i nye glidelåser. Men det gjelder ikke bare sko.

-Vesker, motorsykkelutstyr, jakker, hundeutstyr og glidelåser. Alt kan fikses gjentar hun og legger til at hun også skal slipe nøkler her.

(Fortsetter under)

Platespilleren sender fra seg herlig musikk. her kan du selv sette på din favoritt!

Kafé med aktiviteter

-Det blir en helt enkel kafédel. Jeg står jo her alene, men her skal man kunne komme innom for en god kopp kaffe eller iste og få noe å bite i. Jeg kommer også til å ha dagens suppe. Tanken er jo at man, i de tilfellene det lar seg gjøre, kan sette seg her og vente på sine sko eller nøkler.

Også må jeg vise deg noe, sier hun plutselig mens hun reiser seg. -Hør da!

Hun setter på platespilleren som står inntil veggen og skrur opp lyden. Musikken danser gjennom lokalet og ut på gaten. -Er det ikke gøy? Hør den lyden da. Her kan du selv sette på det du vil høre. Det skal være sånn her, sier hun og vi ler. Av lykke. Begge to.

Bypatrioten ønsker byens nye skomaker masse lykke til og oppfordrer alle våre følgere til å bruke denne juvelen i Kirkegata 12. Enten det er til reparasjoner eller en kaffetår på vei til eller fra!

Åpningstider:

Mandag til fredag 09.00-15.00

Lørdag 11.00-15.00

Velg deg en favoritt fra bokhyllen

En deilig kopp te mens du venter?

Du finner byens skomaker i Kirkegata 12

Hjemmelaget iste i ulike varianter

Stemningsfylt retromiks hos byens skomaker

Verktøy og utstyr vekker nostalgiske minner