Åpner opp mot BrosundetDet rives og bråkes, flyttes og kostes. Det handler om å suge inn alt av miljø, lys, byliv og mye av den opprinnelige bygningsmassen når det kommende restauranthuset, sentralt plassert ved Brosundet, sakte men sikkert tar form. 

Ante Giskeødegård, Lars Berg Giskeødegård og Ronny Ødegård Kolvik.

-Vi har revet alt. Se her. Tenk at denne utsikten var bygget helt igjen, sier Ante og Lars og geleider oss mot rekken med vinduer som gir panoramautsikt mot Jugendbygg, farger og småbåter. 

De to festival- og utelivsgrunderene liker ikke å sitte stille. De sikter ikke lavt denne gangen heller, men nå er de ikke alene. De har nemlig fått med seg kokk og matentusiast Ronny Ødegård Kolvik som har tatt turen fra Oslo for å se på lokalene. 

(Fortsetter under)

Ronny Ødegård Kolvik tar med familien og flytter hjem til Ålesund.

-Det var egentlig kona som var pådriveren for å flytte tilbake. Hun er fra Sykkylven. Vi hadde tenkt på det en stund da denne muligheten dukket opp, sier Kolvik. Han hadde bare en vag mistanke om at der skjedde saker og ting i kjøkkenkrokene i Ålesund og tok kontakt med Ante på facebook. 

-Jeg visste ikke om dette prosjektet da jeg sendte Ante en venneforespørsel. Derfra gikk det ganske raskt, forteller Ronny som i tillegg til å ha ansvaret for å utvikle det kulinariske også er inne på eiersiden. 

-Det er spennende å få være med på hele prosessen. Når det kommer til maten i restauranten så er det helt klart snakk om lokalmat. Det at vi ligger ved kysten er vesentlig og vil nok prege menyen, sier kjøkkensjefen som i dag pendler mellom to jobber og to byer. 

-Det blir litt frem og tilbake. Jeg skal avvikle en jobb i Oslo samtidig som vi bygger opp dette, men til påske tar vi med oss barna og kommer hjem for godt. Jeg har nesten ikke vært i byen siden jeg flyttet, så jeg må orientere meg på nytt. Jeg har jo fått med meg at det skjer mye og at det virker som om folk er flink å bruke tilbudene i byen, så jeg gleder meg, sier Kolvik som nå forlater gourmetrestauranten Arakataka hvor han er daglig leder og kjøkkensjef. 

Det diskuteres og planlegges. Lokal mat og varierte aktiviteter står på menyen når Ronny Ødegård Kolvik, Ante Giskeødegård og Lars Berg Giskeødegård starter ny uteplass i Ålesund sentrum.

Når de først møtes brukes tiden godt. Det diskuteres i krokene. Hvordan det hele skal se ut til slutt. 

-Senest i dag kom Lars susende inn fra sidelinjen med et forslag som vi må vurdere, sier Ante. De peker videre og tenker høyt. Restaurant, aktiviteter, uteservering og møterom… Bjelkene er på plass. 

-Nå gjenstår det bare å se hva som er lurt å ha oppe og hva som vil fungere nede, sier Ante om den pågående prosessen.  

-Ja, du hører vel diskusjonene. Vi er stadig i bevegelse kan du si. Det handler også om at rommene og mulighetene endrer seg ettersom det kommer frem detaljer både i vegger og tak. Han ser ut. Haggel og regnbyger pisker mot vinduene. Været ser ut til å skifte humør like fort som nye idéer oppstår hos trekløveret. 

Det rives helt inn til skallet i lokalene til tidligere Bocca.

Det er mye som tyder på at en god desj av idéer og inspirasjon er hentet fra Kulturhuset i Oslo. En superurban møteplass der det arrangeres alt fra små og store møter til lanseringer og debatter. 

-Nå er ikke Ålesund akkurat noe Oslo, det er vi klar over, men hovedtanken er å skape en plass der man kan komme rett inn fra gaten og oppleve noe nytt. Det skal skje noe, gjerne så ofte som mulig, sier Lars som ser for seg alt fra platelytting til impulsive møter. 

-Vi har hvertfall byens beste utsikt til postkortmotivet Ålesund. Det er kanskje det eneste vi kan si med sikkerhet, skyter Ante inn og latteren ligger løst. En god start for et helt nytt sted, tenker Bypatrioten som gleder seg til  å se det endelige resultatet! 

Man begynner å ane konturene av det som blir et helt nytt utested.

-Vi var også med på rivingsarbeidet på Molo Brew. Det er alltid spennende å se hva man finner under prosjekt som dette. Her kunne man ha valgt den lette veien ut og bare kladdet på videre. I stedet river man helt inn til skallet og får frem det ekte, alle detaljene og det som til slutt vil stå frem som noe helt unikt, sier Kristoffer Håskjold i ISTEK AS.

Sivilarkitekt Kjell Oscar Pettersen har vært konsulent på samtlige av prosjektene til Momentium og er også med denne gangen. Han er over seg av begeistring for beliggenheten. -Her har vi bygatene på ene siden og Brosundet med all sin identitet på andre siden. Det er klart det er kvaliteter som må utnyttes, sier han.

Lars berg Giskeødegård vil at plassen skal brukes til alt fra debatter til lanseringer og aktiviteter som gir en god miks i bybildet.

Det jobbes høyt og lavt i lokalene.

Ante Giskeødegård gleder seg til å kunne åpne dørene for publikum i mai.