Åpner «Butikken» i Apotekergata NO5Torsdag skal det skje. Da får Ålesund og Apotekergata en butikk som på mange måter tar oss tilbake i tid, men også inn i framtiden der lokale råvarer, kaffe, lokalbakst, såpe og dekketøy er blant ingrediensene. Og butikken er lokalisert i de vernede lokalene i Apotekergata NO5, og får navnet «Butikken».

Butikkleder Birgitte Brekke fyller opp de gamle ærverdige hyllene i «Butikken» med mel fra Volda. I korgene under kommer bakervarer fra Geiranger bakeri. Birgitte har en brennende lidenskap for lokal mat. Nå skal hun og Rebecca Hagen sørge for at kundene vil trives i «Butikken».

Bypatrioten stikker innom de stilige lokalene midt i innflyttingssjauen, der butikkleder Birgitte Brekke og Rebecca Hagen er i full sving med å tømme kasser og plassere varer i de verneverdige hyllene.

-Dette er et av husene i Ålesund som har de strengeste reglene for vern her i byen. Det betyr at alt som skal gjøres med innredningen må søkes om, og nå framstår butikken slik mange små butikker så ut for mange år siden, forteller Christel Elisabeth Furnes, Leder forretningsutvikling hos Hotel Brosundet.

Også hun er i full sving med å gjøre lokalene klare til åpning torsdag klokken 09.00.

Hjørnelokalet i Apotekergata NO5 har på folkemunnet gått som Butikken, og nå blir det nettopp «Butikken» i No5 som blir det folk skal forholde seg til, enkelt og greit.

Lokalene, som nå er pusset opp til en butikk slik våre besteforeldre var vant til, er ferdig etter en to år lang prosess. Nå står det klart.

-Vi hadde et konsept med matservering og eventer i lokalene, men fant at det ikke fungerte optimalt. Lokalene kom rett og slett ikke til sin rett, noe vi absolutt tror det vil gjøre med «Butikken», forteller Christel.

Håpet nå er at folk skal bruke «Butikken». Og gjerne i kombinasjon med restaurant NO5. For i Apotekergata NO5 finner en nå både restaurant, bar, lekteren og nå altså «Butikken».

-Vi vil ganske enkelt blåse liv i den flotteste bydelen i sentrum, og vi har endret hele konseptet til å bli noe for alle.

I restauranten kan en nå få seg en god lunsj inne eller på lekteren fra klokken 12.00. Så kan en stikke innom «Butikken» før eller etter, for her holder vi åpent fra 09.00 til 15.00 hele sommeren.

(Fortsetter under).

-Velkommen til «Butikken» fra torsdag, sier butikkleder Birgitte Brekke (t.v) Christel Elisabeth Furnes og Rebecca Hagen.

-Du sier at dette er noe for alle?

-Ja, det er et konsept som er litt mer ”nedpå”, mer tilgjengelig.

Vi har endret menyen i restauranten der en ikke bare trenger å ta en femretters, men kanskje spise en enkel rett, litt snack og noe godt å drikke. Enkel, kul og digg mat folk vil ha, og der det meste er lokal mat som er bærekraftig, sier Christel.

Det lokale skal også gjenspeile hva en kan finne i butikken. Ja faktisk kan du også kjøpe såpa de har for gjestene på rommene, og samme service som hotellet serverer sine gjester med.

-Akkurat det får vi mange forespørsler om fra gjestene våre. Dermed fant vi ut at vi faktisk skulle selge dette her i «Butikken».

-Dere skal selge mye mat i «Butikken». Kan du gi noen eksempler?

-Ja. Blant annet skal vi hver morgen selge brød og søte bakervarer fra Geiranger bakeri. Vi selger kaffe fra Jacu, olje og klippfisk fra Dybvik, honning fra Ørskog, varer fra Bjorli Fjellmat, marmelade og saft fra Gode Greier i Ulsteinvik, mel fra Volda og en rekke andre lokale varer med høy kvalitet, forteller Christel, og avslører at matkassene fra koronakrisen skal fortsette.

-Vi kjører på med to matkasser som helgekasser der en i den ene får brød og delikatesser til en real frokost.

I den andre blir det dagens sandwich, tørket frukt, nøtter og god drikke som en fin lunsj.

-Det betyr også helgeåpning i «Butikken»?

-Ja. Her skal vi ha åpent sju dager i uka, og vi håper med det at vi kan bidra til å styrke denne bydelen og gata.

Vi har også seks sitteplasser her, så det er mulig å sette seg ned, kjøpe en god kaffe, bakervarer og kanskje vår egenproduserte lunsjrett, for mye av det som var i gata for få år tilbake har forsvunnet. Derfor er det et savn her etter en plass å stikke innom.

Det skal vi bidra til å endre med «Butikken», sier Christel Elisabeth Furnes til Bypatrioten.

Gjestene til Hotel Brosundet drikker kaffe og te fra flotte service. Akkurat det er etterspurt, dermed henvises gjestene til «Butikken» om de ønsker å kjøpe med seg.

Brannalarmen i lokalene sørger neppe for at branngjengen på Volsdalsberga rykker ut til Apotekergata. Men et flott klenodium er det, for mange husker nok denne svært så robuste brannalarmen.

I «Butikken» finner du mye av gamle Ålesund, og da spesielt varer som gjorde byen både rik og berømt ute i den store verden. Og det sammen med lokal mat du kan kjøpe.

Det er Hotel Brosundet som eier og driver «Butikken», og når såpene på hotellrommene blir etterspurt av gjestene, ja så settes de like godt fram for salg i «Butikken».

Torsdag er (f.v) Rebecca Hagen, Christel Elisabeth Furnes og butikkleder Birgitte Brekke klar for kundene.

«Butikken» er en plass du skal komme lett til fra Apotekergata.