Ålesunds nye ølbryggerduo
Den ene har flyttet fra Miami til Ålesund for å brygge øl på heltid, den andre har smakt mer øl på seks måneder enn andre gjør et helt liv. Snart får de ildprøven når splitter nye Molo Brew åpner kranene.

Randy Jensen fra Miami, USA (t.v) og Kenneth Hjelm er snart klare for å sette i gang brygging i Ålesunds nye mikrobryggeri på Storneskaia.

Det er hektisk aktivitet på det som snart blir Ålesunds nye mikrobryggeri for øl. Lørdag 24. juni er det offisiell åpning av Molo Brew. Da kan ølglade gjester nyte egenprodusert øl rett fra tankene inne i den store hallen som nå for alvor begynner å ta form.

Sjefsbrygger i det nye ølhuset på Ålesunds sørside, er amerikaneren Randy Jensen. Han kjenner bryggerkunsten bedre enn de fleste og var ikke sein om å si ja da han fikk tilbudet som bryggsjef hos Molo Brew.

– Alle som driver ølbrygging profesjonelt i USA, drømmer om å få komme til Europa for å brygge. Derfor var det ikke vanskelig å takke ja til jobben, sier Randy.

Nå har han flyttet fra Miami og er klar for en ny fase i livet i Ålesund. Om ikke lenge flytter familien etter til Ålesund og gleder seg skikkelig til å komme skikkelig i gang.

Sjef: Randy Jensen er ansatt som bryggsjef på Molo Brew. Han har allerede etablert seg i Ålesund, snart flytter familien etter.

Kenneth Hjelm (25) er assisterende bryggsjef på Molo Brew. På rekordtid har han lært det meste som er å vite om ølbryggingskunsten.

Fersk ølkunstner
Randys nestkommanderende på bryggeriet er Kenneth Hjelm. Det siste halve året har den tidligere bartenderen hatt en stupbratt læringskurve i ølbryggerfaget. Da han ble ansatt, sendte eierne han rett på bryggeriskole i Danmark og videre i lærepraksis hos Arendals Bryggeri. Der jobbet han  fra seks om morgenen til 21 om kvelden i fire uker.

– Det gikk unna, ja. Vi brygget 3500 liter hver eneste dag, så det var travelt, men utrolig ærerikt, sier Hjelm. 

Det gløder i øynene til 25-åringen når vi spør om han ser frem til åpningen.

– Om jeg gjør! Jeg kan nesten ikke vente til å komme i gang, sier han. Dette blir stort! 

Slik ser det ut i Ålesunds første ølhall en snau måned før åpningen. Det begynner virkelig å ta form, og nå venter de spent på de åtte øltankene som er på veg fra Kina.

Siste innspurt
Men bryggduoen må nok vente bitte litt til før de kommer i gang. For det første er lokalene ikke ferdige. For det andre befinner mikrobryggeriet seg ett eller annet sted på havene mellom Kina og Norge.


Men eierne er trygge på at utstyret kommer fram i god tid før åpningen. Øltankene kommer til å prege det vel 536 m2 store lokalet, der vel halvparten er publikumsareal.

Ante Giskeødegård (t.v) og Lars Berg Giskeødegård med Molo Brew sitt aller første øl i hendene. I disse dager er pilsen på vei ut og å kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker i distriktet.

Sosialt og inkluderende
Lars Berg Giskeødegård og Ante Giskeødegård i Momentium står i den store hallen og forteller entusiastisk om hva som venter når utestedet åpner 24. juni.

– Det blir rett og slett et fint sted å sted være for ølinteresserte. Når vi er i full drift skal vi brygge ca. 20 ulike ølsorter. Vi skal skape et inkluderende bryggermiljø, med blant annet kurs, samt invitere gjestebryggere som kan sette sine egne brygg hos oss, sier de.  

I ølhallen er det store vinduer med fin god utsikt over sørsida av sentrum og byfjellet. Det blir rikelig med sitteplasser innendørs og en egen krok med shuffleboard og andre aktiviteter.Burger og øl
Det blir også muligheter for mat på Molo Brew, men noen Michelin-restaurant tar de ikke mål av seg å være.

– Det kommer til å gå i øl og burger. Skikkelig burger. Og skikkelig øl. Det er ikke mer avansert en det, ler Ante og Lars.

Som nettopp har fått en gladnyhet i hendene:

De to viser frem stolt frem Molo Brew sitt aller første produkt, bryggeriets egen pilsnerøl på boks. Ølet ”Instant Hero” distribueres i disse dager til butikkhyller i hele distriktet. Pilsen er brygget i Arendal, det samme bryggeriet som skal bistå med produksjonen den første tiden mens Molo Brew kommer ordentlig i gang med egen brygging.

Molo Brew satser på at pilsen blir en umiddelbar slager i ølmarkedet. Snart blir det å finne i dagligvarebutikkene.

Festivalleverandør
At mikrobryggeriet kommer til å selge unna noen liter øl, er det liten tvil om.

Momentium er en betydelig festivalarrangør og står bak festivalene Ålesund Live, Sommerfesten på Giske og Jugendfest.

Det skal selvsagt selges egenprodusert øl til de flere titusener av festivaldeltagere på alle disse arrangementene.

Så både bryggerne, eierne og ikke minst; et stadig økende ølinteressert publikum går en spennende tid i møte når Molo Brew åpner dørene – og kranene - 24. juni.  

Kremplassering: I cruisesesongen passerer tusener av turister hver dag. Klarer Molo Brew å lokke dem inn?

Det jobbes på spreng med å bli klar til den offisielle åpningen 24. juni. Her er man i ferd med å bygge bardisken som går på tvers midt i lokalet.

Bryggeriet har store vindusflater med utsikt mot sørsida av Ålesund.

Toalettfasilitetene tar form. "Når ølet går inn, renner vettet ut, heter det i ordtaket". Da kan vi kanskje kalle dette for en tenketank?