Ålesund Kammermusikk åpner sin tiende festivalNår Ålesund Kammermusikk åpner sin fire dager lange kammermusikkfestival, så gjør de det med å løfte opp 250 års jubilanten Beethoven. Fra seks lokasjoner i byen skal det flomme ut vakre toner under jubileumsfestivalen. Og hva med en hyggelig kveld med engelsk pubmusikk fra 1700 tallet?

Samuel Skrede og Ai-Ling Chiu spiller begge i Ålesund Strykekvartett, og de er festivalsjefer når Ålesund Kammermusikk åpner sin tiende festival torsdag.

”Barokken kan rocke”, sier festivalsjefene Ai-Ling Chiu og Samuel Skrede, og sikter spesielt til Alehouse Session på Terminalen byscene fredag.

De to spiller henholdsvis fiolin og cello i Ålesund Strykekvartett, og det er de som på Bro gir en gratis lunsjkonsert der det blir gitt en smakebit som en introduksjon til festivalen.

Komponisten Ludwig van Beethoven får stor oppmerksomhet under festivalen, men ikke bare ham.

-Hovedfokuset i år er nok Beethoven, men vi skal favne bredt med blant annet pubmusikk fra Londons Alehouses på 17-hundretallet, til storkonsert lørdag i Parken kulturhus med Kjetil Bjørnstad og Svante Henryson, forteller Samuel Skrede.

Åpningskonserten skjer på Sobra scene i Avholdshjemmet torsdag, og det med tittelen ”Beethoven 250”.

Foruten Ålesund Strykekvartett deltar sopranen Beate Mordal, klarinettisten Hans Christian Bræin, fløytist Oskar Sletfjering, Tor Haram på horn, Bente Dyrhaug på fagott, Anna Medzkiewicz på bratsj og nok en ålesunder, Henrik Bondevik på kontrabass.

Fredag blir det ny lunsjkonsert på Bro, og ny konsert på Sobra scene der det er Mørekystens musikalske skatter som skal gås etter i musikalske sømmer.

-Dette er en konsert som arrangeres i samarbeid med Operaen i Kristiansund, og der Hans Christian Brein, Beate Mordal og Martin Bredin, sistnevnte på klaver, skal stå for uroppføringen av bestillingsverket, signert Kjell Flem, forteller Samuel Skrede.

(Fortsetter under).

Den norsk-engelske fiolinisten Charlie Siem skal være med under flere av arrangementene, blant annet som solist under avslutningskonserten i Ålesund kirke søndag.

Samme kveld blir det holdt Alehouse Sessions på Terminalen byscene, og her blir det både fart og spenning når den londonske pubkulturen på 17-hundretallet skal fram i lyset. Og det er her, i følge arrangørene at ”Barokken skal rocke”.

Lørdag blir det ny gratis lunsjkonsert på Bro med fiolinist Charlie Siem og andre festivalmusikere, men det er først etter familiekonserten på Ålesund Kunstforening med tittelen ”Eventyrlige Beethoven”. Også denne konserten er gratis.

Her skal forteller og skuespiller Viggo Solum skape en musikalsk reise gjennom Beethovens liv. Det sammen med Indre Strøk juniororkester og Ålesund Strykekvartett.

Beethoven blir også tema på Sobra scene under konsertforedraget om Beethoven.

På Parken kulturhus blir det først konsert med Svante Henryson og Kjetil Bjørnstad, før det blir kammermusikalsk nachspiel i foajeen.

Siste dag av festivalen starter med musikkgudstjeneste i Volsdalen kirke. Der deltar ogaå Ålesund Kirkekor.

Avslutningskonserten holdes i Ålesund kirke, under tittelen ”Geni og galskap”.

Her blir det eget festivalorkester sammensatt av 18. dyktige musikere fra fjern og nær.

Solist er Charlie Siem på fiolin.

Å få et nærmere bekjentskap med tyskfødte Ludwig van Beethoven, en av de virkelig store komponistene, er slett ikke og forrakte.

Livet var langt fra noen dans på roser for den ugifte og barnløse Beethoven, men musikken hans har bergtatt musikkelskere i generasjoner. Nå skal Ålesund Kammermusikk sette fokus på komponisten.