"Ålesund i fyr og flamme" program for bybrannhelgaHelgen 24.-26. januar venter det opplevelser for små og store, natt som dag for deg som tar turen til Ålesund sentrum. Det er klart for den årlige bybrannmarkeringen! 

Gå ikke glipp av forestillingen "Brosundet brenner" fredag kl. 19.04. (Foto: Jan Flisnes)

Program for bybrannmarkering 2020 i Ålesund: 

Fredag 24. januar kl. 19.04.

«Brosundet brenner» arr. Ålesund Sentrumsforening

Først ut denne helgen er «Brosundet brenner». Selve hjertet i Ålesund, lyssettes og fylles med røyk, musikk, film, bilder og historier som gjenforteller den dramatiske natten i 1904. Her brukes de vakre og velkjente bygningene i Brosundet som lerret, og det legges til rette for at mange tusen mennesker får oppleve dette spektakulære showet på nært hold. Gratis arrangement for hele familien.

I forkant av "Brosundet brenner" (17.00-19.00) får du gratis fiskesuppe i fellesarealet hos Kremmergaarden. (Så langt det rekker)

Like etter "Brosundet brenner" inviterer Ålesund Kunstfagskole til samling på «Mottaket» v/Torghallen. Her serveres varm drikke, og studentene viser frem arbeid de har jobbet med knyttet til temaet "Byen som brant»

(Fortsetter under)

 

Gå ikke glipp av den spennende bybrannvandringen tilpasset små ører og føtter! Start kl. 14.00 fra Dronning Sonjas plass.

Lørdag 25. januar

«BYLØRDAG»

Arr: Ålesund Sentrumsforening, Bypatrioten, Ålesund Storsenter, Kremmergaarden og bybrannvandrer Sindre Nakken.

Aktiviteter for hele familien på dagtid i sentrum. Møt Ålesund Brannvesen på Dronning Sonjas plass kl. 11.00-14.00.

Her starter også årets familievandring i ledet av bybrannvander Sindre Nakken kl. 14.00. Ei guidet runde i sentrum med historier fra brann-natten tilpasset både små ører og føtter!

Ålesund Storsenter
Ansiktsmaling kl. 11.00-15.00 2. etg.
Gratis Brennsnut fra Spar så langt det rekker. Husk gratis parkering i Ålesund Storsenter

Kremmergaarden
Møt Jungeldyrene fra 11.00-16.00
Tegnekonkurranse fra 11.00-15.00
Gratis parkering i p-huset. 

(Fortsetter under) 

Bli med på den helt unike opplevelsen når flere hundre mennesker trekker ut i bygatene, midt på natta, for å gå i brannens fotspor. Lørdag kl. 02.15 med start i Nedre Strandgate v/Maxbo.

Aktiviteter og gratis inngang hos Jugendstilsenteret og kunstmuseet Kube.

Jugendstilsenteret & kunstmuseet Kube:

Gratis inngang, kunstnerisk verksted for alle med åpen kafé fredag og lørdag. Prøv «Tidsmaskinen» hvor du kan oppleve bybrannen og gjenoppbyggingen av byen gjennom film, bilder, lys og lyd i den unike multimedieforestillingen «Fra aske til jugendstil».

Fredag, museet er åpent fra kl. 11.00-21.00 (Åpen kafe kl. 16.00-21.00) Lørdag, museet er åpent fra kl. 11.00-16.00 (Åpen kafe kl. 11.00-16.00)

Gratis kunstnerisk verksted med trekull for alle på lørdag kl. 12.00 til 15.00

Bybrannvandring natt med Sindre Nakken!
Bli med på den store bybrannvandringen ledet an av Sindre Nakken, midt på natta, der vi følger i brannens fotspor. En helt unik opplevelse som hvert år drar flere hundre mennesker ut i bygatene i nattemørket. Husk fyrstikker!
Oppmøte i Nedre Strandgate (v/Maxbo) kl. 02.15

Søndag 26. januar

Aalesunds Museum kl. 15.00-17.00
"Folk på flukt - 1904 og nå"

Natt til 23. januar 1904 smalt det fra brannkanonene i byen. For å berge livet måtte ålesunderene forlate alt de hadde. Sammen gikk de innover Borgundvegen i tog, redde og triste på jakt etter husly, mat og trøst. Ålesund, en by med 12 000 innbyggere, lå i ruiner.

Denne søndagen rigges det telt og bål på museumshaugen hvor man skal forestille seg den Sunnmørske vinternatten uten hus og hjem. Historiker Ingvil E. Grimstad, vil forteller hvordan livet etter bybrannen fortonet seg og hvilke utfordringer det gav.

Også i dag må folk mange steder flykte på kort varsel. Randi Saure som har jobbet i flere ulike konfliktområder for Redd Barna vil fortelle hvordan man i dag jobber under humanitære katastrofer og hvordan katastrofene preger menneskene som rammes.

Suppebilen er en av mange i Ålesund som jobber for mennesker som har falt litt utenfor. Bilen har siden 2012 gitt mange et viktig treffpunkt og et varmt måltid. Denne ettermiddagen kommer de opp på haugen og serverer varmende suppe til alle som deltar.


Vi ønsker alle en flott opplevelse i Ålesund by!

Hilsen:
Ålesund sentrumsforening, Bypatrioten, Ålesund Storsenter, Kremmergaarden og bybrannvandrer Sindre Nakken

Helgen avsluttes på haugen hos Aalesunds museum søndag

Lær mer om din egen og byens historie. Velkommen til Ålesund!