Ålesund har ingen "Gamleby"Det skjer fortsatt. At begrepet «Gamlebyen» dukker opp med referanse til hele Ålesund sentrum. Bypatrioten har ei oppfordring. Det bør vi slutte med. Les mer:

Bypatrioten mener vi må legge vekk begrepet "Gamleby" i Ålesund.

Vi er mange som har vært der. På reiser i utlandet og i Norge forøvrig. Vi snakker om de herlige «gamlebyene». Der vi fyller minnekortet på kameraet og spiser på restauranter i bakgårder og bakgater mens vi lytter til deilig blues eller jazz som siver ut vinduene fra en liten lokal pub lenger oppe i streeten. Vi elsker det!
 
Da har vi sett byen. Men har vi det?
 

(Fortsetter under)

Hva gjør man ikke for å illustrere et poeng? Stråhatten blir nok igjen i Hellas, men det gjør ikke poenget om en "Gamleby".

Nei, da har vi besøkt deler av et bysentrum. Gjerne et avgrenset område inntil en helt ny del som har vokst fram.
 
Dette ser du gode eksempler på i Stockholm, i Vilnius , Fredrikstad, og der Bypatrioten befinner seg i skrivende stund på Rhodos. Her deles den gamle og nye delen av sentrum av en gigantisk bymur. Det er ikke sjans å bomme på ny og gammel del av sentrum. Sånn har vi det ikke i Ålesund sentrum.
 
Åpner du for å bruke begrepet gamlebyen i Ålesund, åpner du også for at der er en ny-by. Da mener man plutselig ikke sentrum og da har vi et problem.
Vi har bare ett bysentrum.

Googler man «gamlebyen» finner man ulike eksempler på definisjoner. I Bokmålsordboka står det følgende: Den eldste delen av en by. Gamlebyen i Fredrikstad. I Wikipedias oversikt over gamlebyer finner du heller ikke en eneste norsk by...

Sørsiden i Ålesund sentrum. Det vi snakker om og det vi ønsker oss. Fremtidens bysentrum.

"Nye Kremmergaarden" reiser seg midt i sentrum og vil gi rom for 3-400 nye arbeidsplasser. Er dette et bilde på en "Gamleby"?

Så en ting er at det rent teknisk er feil, men der er også andre grunner til at man bør begrave begrepet «gamebyen» om Ålesund sentrum. Bypatrioten lister tre.
 
1) Området med jugendhus er ikke avgrenset og arbeidet med bevaring er av varierende kvalitet. Mange er heller ikke fredet og der følger lite eller ingen midler til opprusting og bevaring.
 
2) Ålesund sentrum er i forvandling. Man har en uttalt plan om å være et tyngdepunkt mellom Bergen og Trondheim og man utvikler, om enn ikkje i rekordfart, sentrum. Skansekaia, Aksla Parkering, Kremmergaarden, Badeland, Brosundtunnelen, Sørsiden, Skutvika… Stort sett private prosjekter som når de er realisert, til sammen, vil gjøre Ålesund sentrum til noe helt nytt. I blanding med det gamle.
 
3) Situasjonen i Ålesund med landets største kjøpesenter ei drøy mil utenfor sentrum, et handelsområde som har fått eksplodert fritt uten gode planer og regulering i snart 20 år, åpner for konkurranse. Sier man «Gamlebyen» om sentrum åpner man også for misforståelse om at der eksisterer en ny-by også. Der må aldri brukes begrep som, selv uten å være tilsiktet, kan bidra til å svekke sentrums kraft.

Det nye badelandet på Øvre Utstillingsplass er på vei og vil bli en viktig del av Ålesund sentrum.

Kart over Gamlebyen i Fredrikstad viser avgrensingen og skillet. Kilde: Wikipedia.no

Igjen er vi inne på det som Bypatrioten tidligere har prøvd å forklare. Et dynamisk bysentrum trenger alle med på laget for å lykkes. Å bruke begrepet «Gamlebyen» om hele Ålesund sentrum vil sette oss tilbake.
 
Så kjære Bypatrioter. Når Olav Thon, som en av flere, velger begrepet «gamlebyen» om vårt sentrum, så bør vi sette oss på bakbeina. For i samme setning sier han at vårt bysentrum skal leve av museumsvirksomhet, turisme og nisjebutikker alene. Der er vi uenige.

Ålesund sentrum er ikke spesielt gammelt. De eldste bygningen i Gamlebyen i Oslo er fra 1300-tallet. Gamle Fredrikstad er fra 1700-tallet. De fleste andre europeiske gamlebyer er fra middelalderen og eldre…
 
Så neste gang du hører noen si «Gamlebyen» om Ålesund sentrum, kan du kremte høyt og forklare hvorfor det ikke stemmer. Ålesund har ingen «gamleby» og vi bør derfor heller ikke godta snikinnføring av en definisjon som ikke tar oss dit vi ønsker å være.

Nå vil vi ha Ålesund og sentrum inn i fremtiden, i tet, med alle sine unike kvaliteter, både jugendhus og Brosundet, nisjebutikker, kjøpesentre og kulturliv. Tiden er ikke rett for å selge nostalgi, selv om det er en viktig del av den store pakken.

Nå vil vi ha på plass investorer som vet at en helt ny trend og ny livsstil er på vei. Folk vil til sentrum, oppleve urbanitet, bo tettere. Da er det vår jobb å ikke bare planlegge, men legge faktisk tilrette for det. 

Trine Klemetsen, Bypatrioten.