Ålesund får landstrømanlegg for cruiseskipEnova gir 26 millioner kroner i støtte til landstrømanlegg på Prestebrygga og Storneskaia.

Storneskaia og Prestebrygga får landstrømsanlegg for cruiseskipene som besøker byen. Det betyr renere luft.

- Nå får Ålesund enda et viktig miljøtiltak for renere havn og reduserte utslipp, sier havnefogd Ole Christian Fiskaa.

Enova har nemlig gitt tilsagn om 26 millioner kroner for landstrømanlegg for cruiseskipene som anløper Ålesund og som legger til på Storneskaia og Prestebrygga. Dette vil bety at skipene kan stenge av egne motorer så lenge de ligger til kai i Ålesund.
Havnevesenet vil samarbeide med Plug, Norges eneste rene landstrømselskap, om utbyggingen. Anlegget er planlagt for å forsyne to store cruiseskip samtidig.

- Dette viser at cruisehavnene og næringen nå på alvor sikter mot en mer miljøvennlig fremtid, der landstrøm er en viktig del, sier daglig leder i Plug, Thor André Berg.

(Fortsetter under).

Ålesund har tradisjon for å ta godt imot cruiseskipene som besøker byen. Nå får de tilbud om å slå av egne motorer, og kople seg på landstrømanlegg på kaia.

Landstrømselskapet Plug er eid av kraftselskapet BKK og Bergen Havn, og selskapet samarbeider med flere havner nasjonalt og internasjonalt for å øke tilbudet om landstrøm.

Fra før har Enova gitt 50 millioner kroner til å bygge Europas største landstrømanlegg i Bergen.

- Vi tilbyr fra før landstrøm til fiskebåter og supplyskip i Ålesund, og ser hvilke fordeler det gir både for havnen og rederiene, sier Fiskaa.

Elektrifisering og overgang fra fossil til fornybar energibruk er et satsingsområde for Norge som ønsker en utslippsfri skipsfart.

- Utbyggingen går i gang så snart som mulig og vi håper å ha anlegget i Ålesund klart i før cruisesesongen 2021, sier Fiskaa.