Til toppen

Fenomenet Tønes til Parken kulturhus

Ikke en helt vanlig A4-artist, kan vi vel slå fast. 

Tønes er klar for  Ålesund og Parken kulturhus 26. oktober.  Foto: Trond Ueland

Tønes er klar for Ålesund og Parken kulturhus 26. oktober. Foto: Trond Ueland

Artisten Tønes er blitt rost opp i skyene, fått tre Spellemannpriser og trukket fulle hus landet rundt med sine særegne tekster og historier om hverdagslivet på bygda godt og vondt. 

26. oktober inntar Tønes og bandet scenen på Parken kulturhus i Ålesund. 

Tønes følger opp EPen «Ikkje Mogna» med høstalbumet  «Sesong Fire». Fortsatt umiskjennelig Tønes. Mollstemt, nært, vittig og muligens litt mer alvorligo g på kav Haua-dialekt.

Det handler om utfordringer i landbruket, om de små tingene som gjør at vi både husker og ignorerer hverandre og om tilstelninger med ulike grader av suksess.

Best i levende live
Tønes er en av landets mest allsidige liveartister, og har siden starten i 1996 oppsøkt både hovedstaden og steder i geografien man ikke visste eksisterte opptil. Alltid til humrende smil og dundrende applaus.

Tønes har solgt ut flere av landets store scener og gjestet hovedscenen på de største festivalene med fullt band.  Men han har også stått helt alene på årsmøtet i opptil flere bondelag på Jæren. 

Denne gangen har Frank Tønnesen med seg et nystrøket band bestående av Anne Lise Frøkedal, Erlend Egeberg-Aasland, Gaute Tengesdal og Arne Andersen.

Hans Pareliussen er leder av Parken kuturhus og stor fan av Tønes.

Hans Pareliussen er leder av Parken kuturhus og stor fan av Tønes.

Kulturhussjefen er fan
– Det tok litt tid før jeg skjønte greia med Tønes, men når jeg først «catchet» det, ble jeg stor fan, sier leder på Parken kulturhus, Hans Pareliussen.. 

Tønes kan minne om Stein Torleif Bjella i sitt fokus på Den norske bygda, men komikken er skrudd et ekstra hakk mot vestlandsk absurdisme.

Det er stor humor i de mange gjenkjennelige og hverdagslige situasjonene Tønes maler frem fra den norske bygda, enten det handler om panikken mot å få fluer inn på kjøkkenet («Fluene»), gamle vaner ved leggetid («Eg går og legge meg») eller hvor farlig det er å bruke kjøkkenkniv («Bjørnar Vigeland»).

Alt formidlet på klingende rogalandsdialekt og med et passe skranglete og fengende band.